Itt az adómentes lakhatási támogatás

Dr. Korim Balázs / Jogi betekintés / January 26, 2017

Idén januártól adómentes lakhatási támogatás adható a munkavállalók számára. A támogatás a dolgozók mobilitását, a lakóhelyüktől adott esetben távoli pontban történő munkavállalást is hivatott hatékonyan elősegíteni, ily módon járulva hozzá egyrészről a munkaerőhiány, másrészről a munkanélküliség elleni küzdelemhez.

Milyen összegben adható az adómentes lakhatási támogatás?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú mellékletének 2. pontja értelmében a lakáshoz kapcsolódón adómentes az ugyanazon munkáltató által nyújtott mobilitási célú lakhatási támogatás havi értékéből a foglakoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százalékát, a második 24 hónapjában a minimálbér 25 százalékát, az ezt követő 12 hónapban pedig a minimálbér 15 százalékát meg nem haladó összeg. Mindez tehát azt jelenti, hogy a foglalkoztatás első öt évében, bár degresszív mértékben, de mégis, amennyiben a jogszabályi feltételek fennállnak, a Munkáltató Adómentes lakhatási támogatást nyújthat a munkavállalónak.

Milyen típusú lakhatás támogatható?

A törvény több esetkörét írja elő a támogatás értéke meghatározásának, lehetővé téve, hogy a bérleti jogviszonyban bérlőként akár a munkáltató, akár a munkavállaló jelenjen meg. Akként rendelkezik a jogszabály, hogy a lakhatási támogatás havi értékeként a munkavállaló által bérelt lakás bizonylattal igazolt havi bérleti díjából a munkáltató által térített rész, a munkáltató által bérelt lakás bizonylattal igazolt havi bérleti díjából a munkavállaló által meg nem térített rész, illetve a munkáltató tulajdonában álló lakásban biztosított lakhatás szokásos piaci értékéből a munkavállaló által meg nem térített rész vehető figyelembe.

Kinek adható az adómentes lakhatási támogatás?

Fontos feltétele a támogatás adómentességének, hogy olyan munkavállaló részére nyújtsa azt a munkáltató, akivel határozatlan időtartamra szóló és legalább heti 36 óra munkaidejű munkaviszonyt létesít, és a munkavállaló állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 60 km-re van egymástól, vagy a munkavégzés helye és az állandó lakóhelye közötti, naponta, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje a 3 órát meghaladja. Szintén feltétele az adómentességnek, hogy a munkavállaló nem rendelkezett a munkaviszony létrejöttét megelőző 12 hónapban, és nem rendelkezik a támogatás nyújtásának időpontjában lakás tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával a munkavégzés helyén, valamint olyan településen, amelynek a munkavégzés helyétől való távolsága nem éri el a 60 km-t, vagy amelytől a munkavégzési helyéig, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje nem éri el a 3 órát.

Megszorításként előírja a törvény, hogy amennyiben munkavállaló által bérelt ugyanazon lakás tekintetében több magánszemély is jogosult adómentes lakhatási támogatás igénybevételére, azt közülük csak egyikük veheti igénybe.

A jogszabály ró bizonyos adminisztratív jellegű kötelezettséget mind a munkáltatóra, mind pedig a munkavállalóra, mindezzel együtt azonban kijelenthető, hogy az adómentes lakhatási támogatás egy nagyon fontos új támogatási elem, amely nem csupán az egyes munkavállalók, de adott esetben az egész munkaerőpiac számára komoly jelentőséggel bírhat.

A kép forrása itt.

Cikk megosztása

Megosztás Facebook-onMegosztás LinkedIn-en

Feliratkozás

Hírlevél feliratkozásRSS feliratkozás

© Barkassy Grünfeld Law Firm 2015 | created by: pixelephant