Tilthatják-e a társasházak az Airbnb-t?

Barkassy Grünfeld / Jogi betekintés / November 10, 2016

A hirado.hu felkérésre dr. Barkassy-Grünfeld Loránd nyilatkozatot adott az airbnb keretében nyújtott szálláshely szolgáltatást kínáló lakástulajdonosok és társasházak közötti konfliktus feloldásával kapcsolatban.

A cikk alább idézett soraiban Loránd érintette mind a közgyűlés, mind a lakását szálláshelyként üzemeltető tulajdonos jogait:

Hová vezethet a tiltás?

dr. Barkassy-Grünfeld Loránd ügyvéd szerint a Kúria döntése mégis változást jelent az eddigiekhez képest. Szankciót valóban nem szabhat ki a Társasház, mivel nem gyakorolhat hatósági jogkört, de az SZMSZ határozatával szembemenő tulajdonos gyakorlatilag jogellenesen jár el, abban az esetben, ha folytatja a tiltás ellenére az Airbnb-zést. Ebben az esetben vele szemben bármelyik tulajdonos bírósági eljárást kezdeményezhet, azzal az indoklással, hogy a tevékenység sérti a személyiségi jogait.

A Ptk. szabályozása szerint pedig kérhetik a bíróságtól a jogellenes magatartás betiltását, valamint sérelem- és kártérítési díj megfizetését.

Azt azonban az ügyvéd is elismerte, hogy ez egy végletes megoldás a problémára. Hiszen ez arról szól, hogy a lakókat elsősorban nem maga a károkozás vagy a hangoskodás zavarja, hanem pusztán az a tény, hogy a lakókörnyezet nem lakhatási célokat szolgál, és hogy a közös használatú területeken folyamatosan idegenekkel találkoznak.

Ez pedig – kicsit sarkítva persze – de azt jelenti, hogy az Airbnb-ző tulajdonost korlátozzák a tulajdonból fakadó jogaiban, pusztán azért, mert a többi lakó személyiségi joga sérül vagy sérülhet azáltal, hogy folyamatosan idegen arcokkal találkozik a lakása közelében.

Ez a gondolkodásmód pedig jogilag oda vezetne, hogy a Társasházak ezen alapon akár egy háziorvosi rendelő, egy ügyvédi vagy könyvelő iroda működését is betilthatnák, hogy ne zavarja a lakókat a túl nagy ügyfélforgalom – magyarázta dr. Barkassy-Grünfeld Loránd. Hozzátette, az Airbnb robbanásszerű elterjedése eddig nem látott problémákkal állította szembe a lakótársakat. De a Társasházak egy részénél az Airbnb betiltása helyett sokkal szofisztikáltabb megoldásokat keresnek.
Egy ennyire végletes megoldás – mint a lakáskiadások SZMSZ-ben való betiltása – akár visszaélésekre is lehetőséget biztosítana.

A teljes cikk a hirado.hu portálon olvasható.

Cikk megosztása

Megosztás Facebook-onMegosztás LinkedIn-en

Feliratkozás

Hírlevél feliratkozásRSS feliratkozás

© Barkassy Grünfeld Law Firm 2015 | created by: pixelephant