Sérelemdíj az Airbnb miatt?

Barkassy Grünfeld / Jogi betekintés / November 14, 2016

Az MNO felkérésére dr. Barkassy-Grünfeld Loránd az Airbnb-ztetés kapcsán felmerülő jogi kérdésekről nyilatkozott.

Súlyos pénzbírságra számíthat, aki olyan társasházban adja ki rövid távra a lakását, ahol a közgyűlés ezt megtiltotta. Elég a lakók többségének szavazata, hogy végleg ellehetetlenüljön az Airbnb és a hasonló szállásmegosztók használata.

Tömegessé válhat a budapesti társasházakban, hogy a lakóközösség egyszerű többséggel megszavazza az Airbnb tiltását. Lapunk korábban beszámolt róla, hogy a fővárosban az utóbbi néhány hétben két házban is megszavazták a rövid távú lakáskiadás tiltását.

A Kúria döntése

„A lakóközösség büntetést nem szabhat ki, viszont bírósághoz fordulhat, ha a tulajdonos nem tartja be a közgyűlési döntést. Az Airbnb oldalán megtalálható a lakás az árral és a tulajdonos elérhetőségével, így letagadni nem tudja” – mondta lapunknak Barkassy-Grünfeld Loránd ügyvéd. Irodáját egyre több lakóközösség keresi fel, a napokban három új társasház lépett vele kapcsolatba, hogy jogi segítséget kérjen. Leginkább a Főváros V. és IX. kerületéből keresik. Mint mondta, a tiltáshoz elég a lakóközösség ötven százalékának szavazata plusz egy voks. A jogász szerint egyre többen kezdik felismerni ezt a lehetőséget, amelyet ki is fognak használni, a jelenség gyorsan elterjedhet.

„Júliusban hozott erről döntést a Kúria. Bármennyire erős jogai vannak egy lakástulajdonosnak, a társasházi törvényt nem írják felül” – hangsúlyozta az ügyvéd. Elmondása szerint személyiségi és birtokvédelmi jogot is sérthet, aki a társasház közgyűlésének döntésének ellenére az Airbnb-n adja ki lakását. A társasház működési szabályzata pénzbírságról nem rendelkezhet, nem kérhető magasabb közös költség sem. Ha azonban a lakók jogsértést tapasztalnak, peres útra léphetnek. Az eljárás általában egy vagy két tárgyalásból áll, de akár egy évig is elhúzódhat.

Sérelemdíj

A bíróság sérelemdíjat állapíthat meg, amelynek minimális összege a Fővárosi Törvényszék gyakorlatában például 50 ezer forint. Minden lakó kérheti, és amennyiben a jogsértő magatartás hosszabb ideig fennáll, úgy a sérelemdíj mértéke is jelentősen nő. Ez egy 15-20 lakásos társasháznál már elég komoly összeg. Ehhez még a perköltséget is hozzá kell számolnia a lakástulajdonosnak Ha nem fellebbezik meg a döntést, végrehajtási eljárás mellett a rendőrség kényszerítheti a tulajdonost az airbnb-ztetés megszüntetésére – mondta Barkassy-Grünfeld Loránd.

Hozzátette, peres eljárás előtt érdemes a tulajdonost figyelmeztetni arra, hogy jogsértést követ el. Ha ez sikertelen, a közös képviselőt kell megkérni, hívjon össze lakógyűlést, döntsenek arról, felkeresik-e a bíróságot. Az ügyvéd kiemelte, mivel a szervezeti és működési szabályzat már tartalmazza a tiltást, a lakóknak nem kell bizonyítaniuk, hogy bármilyen zavaró tevékenységet folytatnának a rövid távú albérlők. Ilyenkor nem kell beszámolni az őket ért sérelmekről, elég, ha a szabályzattal bizonyítják, hogy jogsértés történt.

Kiskapu a tetőre

Mint mondta, van olyan működési szabályzat, amely árnyaltabban fogalmaz, így a befektetők a tetőteret beépíthetik olyan lakásokkal, szobákkal, amelyeket aztán rövid távra adnak ki. Ha ezeket megfelelően választják el a társasház többi lakásától, és hangszigetelik, akkor a többi tulajdonost sem zavarja annyira a jelenség. Ezzel azért is járhatnak jól a lakók, mert sok esetben a befektetők vállalják, hogy felújítják a homlokzatot, liftet építenek, más újításokat végeznek.

Az eredeti cikk megtekinthető az mno.hu oldalán.
A kép forrása innen.

Cikk megosztása

Megosztás Facebook-onMegosztás LinkedIn-en

Feliratkozás

Hírlevél feliratkozásRSS feliratkozás

© Barkassy Grünfeld Law Firm 2015 | created by: pixelephant