Ki viszi tovább a családi vállalkozást?

Barkassy Grünfeld / Események / November 09, 2016

A HR portal is beszámolt a Családi Vállalkozások 2016 konferenciáról, amelynek a Barkassy Grünfeld Ügyvédi Iroda is résztvevője volt.

A generációváltás egy folyamat, a kulcs a felkészülésben rejlik

A Családi Cégek Napjának egyik előadója a Barkassy-Grünfeld Ügyvédi Iroda munkatársa, dr. Korim Balázs felhívta a figyelmet, a generációváltás kardinális kérdés a nemzetgazdaság szempontjából. Európában a cégek 75-80 százaléka családi vállalkozás. Az eddigi nemzetközi tapasztalatok szerint egyharmaduk marad meg az első generációváltás után, a második generációváltásnál húsz százalék alá esik a számuk. Magyarországon a mikro- és kisvállalatok 95 százaléka, míg a közepes- és nagyvállalatok 25-30 százaléka van családi kézben. Legtöbbjük ezekben az években jut el az első generációváltás időszakába, ugyanis az alapítók nagy része mostanában lép nyugdíjas korba.

Nem mindegy, hány vállalkozás marad családi kézben, vagy egyáltalán fennmarad-e. A Barkassy-Grünfeld Ügyvédi Iroda jogásza úgy véli, a családnak és a nemzetgazdaságnak is jobb lenne, ha a családi vállalkozás bezárása csak végső lehetőségként merülne fel. Mindezeket szem előtt tartva felkészülten érdemes belépni a generációváltás állapotába - amelynek előkészítését idejében kell megkezdeni. Lebonyolítása azonban nem elhanyagolható jogi kihívást jelent a kkv-knak. Ahogy dr. Korim Balázs fogalmazott, a generációváltás egy folyamat, a kulcs a felkészülésben rejlik. Jelenleg a magyar családi vállalkozásoknak mindössze öt százaléka rendelkezik írásos tervvel azzal kapcsolatban, hogy a generációváltást hogyan és milyen ütemben fogják levezényelni.

Generációváltás időszakának hatékony menedzselése

Több lehetőség közül választhatnak a családi tulajdonban levő cégek, generációváltást követően hogyan folytassák a gazdálkodásukat. Dr. Korim Balázs elmondta, a generációváltás sikeres levezetéséhez először meg kell állapítani, van-e olyan családtag, aki alkalmas és hajlandó lenne átvenni a céget. Ha igen, meg kell nézni, milyen képzésen, tanfolyamon lenne érdemes részt vennie, milyen tapasztalatokat kellene szereznie ahhoz, hogy méltó utóda lehessen a cégalapítónak, és felelősen vegye át a vállalatot. Jó, ha előre tisztázzák azt is, milyen jövőt szánnak a cégalapítónak a vállalkozásban, rész vesz-e később is a működésben.

Hogyan osszuk meg a tulajdont és a vezetést?

Dr. Korim Balázs a Családi Cégek Napján elmondta, többféle utódlási kimenetre ad lehetőséget a jog a tulajdon és a vezetés megosztásának verziói mentén. A tulajdon átruházásakor választhatunk egyebek mellett az ajándékozás (előnye, hogy egyenes ági rokonok esetében illetékmentes tranzakció), az üzletrész adásvétele (illeték terheli) és az életjáradéki szerződés (előnye, hogy illeték és adómentes tranzakció lehet meghatározott körülmények esetén) konstrukciója között. A családi vállalkozás vezetői dönthetnek úgy, hogy a tulajdon marad a család birtokában, az ügyvezetést azonban kiszervezik. Ebben az esetben célszerű egy jól megfogalmazott menedzserszerződésben tisztázni a jogokat és kötelezettségeket. A Barkassy-Grünfeld Ügyvédi Iroda szakjogásza elmondta, a korlátolt felelősségű társaságoknál is lehetőség van igazgatóság létrehozására, amely lehetővé teszi, hogy több ügyvezető is legyen a cégben, egy testületi szerven belül, és ekkor a döntések meghozatala a testületben történik. Ha a családon belül nincs megfelelő személy, aki az ügyvezetést elláthatná, és a vállalatban a tulajdonosi körtől elkülönült menedzsment működik, generációváltáskor menedzsment kivásárlásra (MBO, Management Buy Out) is sor kerülhet. Ahhoz, hogy a tulajdonjog külső félnek kerüljön átadásra, a cég előzetes átvilágítása szükséges, amely során az elsődleges cél a gazdasági társaság látható és rejtett gyengeségeinek feltárása - azonban dr. Korim Balázs tapasztalatai szerint sokszor az alapító ügyvezető a legértékesebb tényezője a családi vállalkozásnak.


A teljes cikk megtalálható a HR portalon.

Cikk megosztása

Megosztás Facebook-onMegosztás LinkedIn-en

Feliratkozás

Hírlevél feliratkozásRSS feliratkozás

© Barkassy Grünfeld Law Firm 2015 | created by: pixelephant