CSOK: Igénybe vehető a támogatás osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanra?

Dr. Barkassy-Grünfeld Loránd / Jogi betekintés / April 16, 2016

Az idén rengetegen látogattak el a CONSTRUMA-ra, amelynek keretében került megrendezésre a Lakásvásár kiállítás is. Közülük sokan érdeklődtek a CSOK igénybevételével kapcsolatban. A Barkassy Grünfeld volt az egyedüli ügyvédi iroda a kiállítók között és a helyszínen ingyenes jogi tanácsadással szolgált az érdeklődők számára. Kollegáink a kiállításon tapasztalták, hogy mennyire sok félreértés övezi a CSOK igénybevételének feltételeit, és sajnos gyakran a bankok téves tájékoztatást adnak jogkérdéseket illetően.

Sok a félreértés a CSOK igénybe vételével kapcsolatban

Többször is találkoztunk azzal a kérdéssel, hogy vajon az osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanok vonatkozásában igénybe lehet-e venni a CSOK-ot, és sokak beszámoltak arról, hogy egymásnak ellentmondó tájékoztatást kaptak, és a jogszabályok folyamatos módosítása miatt nem tudják, hogy mi a jelenlegi helyzet.

Gyakori jelenség Magyarországon az osztatlan közös tulajdon

A kérdés nagy jelentőséggel bír, hisz gyakori jelenség Magyarországon, hogy egy-egy ingatlan osztatlan közös tulajdonban van és a használati jogot a tulajdonosok egymás között szerződéssel rendezik. Törökbálinton még olyan ipari és kereskedelmi övezetbe tartozó ingatlan is van, amely a 30 hektár területet is eléri, közel 100 tulajdonosa van, és a tulajdonostársak külön szerződésben jelölték ki a használati jog határait. Az osztatlan közös tulajdonnak vannak hátrányai, mivel közös tulajdon révén a tulajdonostársak csak tulajdoni hányaddal rendelkeznek, és ugyan megállapodhatnak abban, hogy ki melyik lakást, területet, épületet stb. használja kizárólagosan, ettől azonban még mindenkinek az ingatlan másik tulajdonostárs használatában álló, akár különálló épület, lakás, telek stb. vonatkozásában is fennáll a tulajdonjoga. Ebből adódóan a tulajdonostársak a közös tulajdonukkal kapcsolatban szoros együttműködésre kötelesek, amely a tulajdoni hányad értékesítésekor körülményes lehet, nem beszélve arról, hogy egy ingatlanon fennálló tulajdonjog eszmei hányada sokkal nehezebben értékesíthető, mint egy kizárólagos tulajdonjog.

Megoldási lehetőségek a közös tulajdon megszűntetését érintően

A közös tulajdon megszüntetésére természetesen több megoldás is van. Lakóház esetén, ha a jogszabályi feltételek fennállnak, akkor lehetőség van társasháztulajdon alapítására, beépítésre váró terület esetén pedig, amennyiben különálló épületek kerülnek felépítésre, úgy a telekalakítási eljárás keretében a telekhatárok módosításával több különálló helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan is létrehozható.

A Barkassy Grünfeld Ügyvédi Iroda ügyfélközpontja a Ráday utcában

Igénybe vehető a CSOK osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanra?

Elérkeztünk a cikkünk bevezetőjében szereplő kérdés megválaszolásához. Egyértelműen kijelenthető, hogy

Így tehát sokan eleshetnek a támogatás igénybevételének lehetőségétől, hisz sokan rendelkeznek már beépítésre váró ingatlannal, amely sok esetben több tulajdonostárs osztatlan közös tulajdonában áll, és nincs lehetőség telekalakításra, mert a helyi önkormányzat építési szabályzata és szabályozási terve ezt nem teszi lehetővé. Illetve az is előfordulhat, hogy a családi ház bővítésével szeretnének egy különálló lakást kialakítani a fiatal házaspár számára, de a több generáció által használni kívánt lakóházon társasháztulajdon nem hozható létre.

Ultima ratio: jogszabály módosítás

Azok, akik a fenti okból elesnek a CSOK igénybevételétől, csak abban bízhatnak, hogy esetleg a jogalkotó felismerve ezt a helyzetet módosítja a jogszabályt, és bizonyos feltételek fennállása (például ha telekalakításra, vagy társasháztulajdon alapítására nincs lehetőség) mellett lehetőséget biztosít arra, hogy a támogatott személyeken kívül mások is tulajdonjoggal rendelkezzenek a támogatással érintett ingatlanon.

***

A képek forrása: innen és innen.

Cikk megosztása

Megosztás Facebook-onMegosztás LinkedIn-en

Feliratkozás

Hírlevél feliratkozásRSS feliratkozás

© Barkassy Grünfeld Law Firm 2015 | created by: pixelephant